Boomfeestdag in Zwijndrecht: 3000 miniboompjes geplant

21-03-2024

De gemeente Zwijndrecht kijkt terug op een succesvolle Boomfeestdag. Dit jaar is op de groene feestdag flink wat groen geplant. Tijdens een feestelijk moment werden op basisschool De Notenbalk 8 bomen op het schoolplein geplant. Het grootste deel van de bomen is geplant in het Molenvlietpark.

Daar is een Tiny Forest aangelegd van 3000 miniboompjes. Het aangelegde minibos is het grootste Tiny Forest van Zuid-Holland.

Zwijndrecht wil niet alleen vergroenen. De gemeente wil ook het huidige groen beter benutten, behouden en versterken. "Er valt onwijs veel van te leren. Van hoe het minibos in het Molenvlietpark uitgroeit tot een volwassen bos, maar ook van het groene schoolplein of het groen in de straat. En al dat groen is er gewoon elke dag. Op Boomfeestdag vieren we dat", aldus wethouder Jacqueline van Dongen (Openbare ruimte en Duurzaamheid).

Tiny Forest in het Molenvlietpark
In het Molenvlietpark is sinds vandaag een Tiny Forest te vinden. Daarvoor zijn in totaal 3000 miniboompjes geplant. Het gaat om ruim 25 verschillende boomsoorten die volgens de Tiny Forest-methode dicht op elkaar zijn geplaatst. De boompjes zijn nu nog klein, maar gaan de komende jaren flink groeien. Het minibos ziet er dan ook elk seizoen anders uit.

Het Tiny Forest in Zwijndrecht is met zijn 750m² het grootste Tiny Forest van Zuid-Holland. Het minibos komt in de plek van de 8 zieke bomen die in april 2023 werden verwijderd. Basisschool De Develhoek heeft het Tiny Forest 'geadopteerd'. 250 leerlingen van de school deden het leuke werk. In groepjes plantten zij samen de 3000 miniboompjes. Wethouder Jacqueline van Dongen onthulde het informatiebordje en opende hiermee het 'Develhoekbos'. Dat is de naam die de kinderen voor het Tiny Forest hebben bedacht.

Het minibos is een fijne plek voor mens en dier. Er valt veel van te leren. Daarom is er ook een buitenlokaal waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur.

Het Tiny Forest wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Extra groen op schoolplein De Notenbalk
De jaarlijkse Boomfeestdag werd gevierd op basisschool De Notenbalk. Leerlingen van groep 6/7 van de school hebben daar 7 bomen geplant. De nieuwe bomen vormen een mooie toevoeging op het extra groene schoolplein dat momenteel wordt aangelegd. Wethouder Jacqueline van Dongen plantte samen met Sep, Stefan en Thijs de eerste boom. Voorafgaand aan de Boomfeestdag gaf stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard een gastles op de school.

Bomenprikker
Naast al dit extra groen worden deze maand ook de 100 extra bomen geplant waarvoor inwoners met de Bomenprikker een geschikte plek hebben gezocht.

Cookie-instellingen