Jack Klein wint voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd in Zwijndrecht!

24-02-2022

Jack Klein heeft de voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd in Zwijndrecht gewonnen! De Ambachter nam het maandagavond 21 februari in bibliotheek Walburg op tegen maar liefst 11 andere voorlezers.

Allemaal schoolkampioenen uit Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Het niveau van de voorlezers was hoog.

De jury, bestaande uit burgemeester Paans van Alblasserdam, rayonmanager Renate Giesbers van de Bibliotheek AanZet en Matthijs Heuvelman, voorleesvrijwilliger in Hendrik-Ido-Ambacht, had er een hele kluif aan om een winnaar aan te wijzen. Dat werd, na lang beraad, Jack Klein uit groep 7B van SOL Admiraal-Krommeweg uit Hendrik-Ido-Ambacht. Jack las met verve voor uit 'Grumor in groep 8' van Paul van Loon en “wist daarmee de toehoorders goed in zijn verhaal mee te nemen”, aldus de jury.

Twaalf voorlezers
De 12 voorlezers werden om de beurt door bibliotheekconsulent Karin Theunissen aan het publiek voorgesteld. Leuk feitje: één van de deelnemers trad in de voetsporen van zijn vader, die al in 1993 deelnam aan de Voorleeswedstrijd. Vervolgens lazen de kandidaten een fragment voor uit een zelfgekozen boek. De jury lette op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De wedstrijd in Zwijndrecht betrof een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. Jack heeft nog wel wat voorrondes te gaan, maar wie weet, wordt hij De Nationale Voorleeskampioen 2022! De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8 waarin kinderen het tegen elkaar opnemen in verschillende wedstrijdrondes. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.

Cookie-instellingen