Dit is de winnaar van de Groenste Tuin Verkiezing

20-10-2021

De winnaar van de Groenste Tuin Verkiezing is bekend. De tuin van Leo Lommers en zijn partner Sonja is de groenste van Zwijndrecht!

De diversiteit aan planten zorgt ervoor dat vogels en insecten graag geziene gasten zijn in de tuin aan de Prinses Marijkestraat. Afgelopen week ontvingen de winnaars een wormenhotel uit handen van wethouder Jacqueline van Dongen.

De afgelopen maanden werden de inwoners van Zwijndrecht en Heerjansdam opgeroepen om mee te doen aan de Groenste Tuin Verkiezing. Uit de 40 uitzendingen werden eind september 3 finalisten bekend gemaakt. De jury, bestaande uit o.a. wethouder Jacqueline van Dongen en winnares van 2020 Nellie Slobbe, waren het er unaniem over eens dat de tuin van Leo Lommers en zijn partner Sonja de groenste van Zwijndrecht is.

Van Dongen over de winnende tuin: "Leo en Sonja zijn dit jaar de terechte winnaars van de Groenste Tuin Verkiezing! Hun tuin valt echt op door de vele verschillende planten die veel vogels en insecten aantrekken. De hoogteverschillen die zijn gecreëerd in de tuin zijn niet alleen mooi, maar ook nuttig. Want hiermee creëer je een laag punt voor wateropvang. En wat denk je van de paden die niet van tegels maar olivijnzand zijn gemaakt? Heel goed gedaan!"

Nummer 2 en 3

De tuin van Jur Houtman en Petra Wapperom aan de Volgerland is als tweede geëindigd. In deze tuin krijgt de natuur de kans om z'n gang te gaan en dat bevordert de biodiversiteit.

De derde plaats is voor de tuin van Jan en Els Beerentemfel aan de Prinses Beatrixstraat. Dit is een tuin met schitterende beplanting én een groentekas.

Groenste balkon en extra prijs

Het prachtige groene balkon van Janny Wervenbos in de Meerkoetstraat won dit jaar de Groenste Balkon Verkiezing.

Dit jaar is er door de jury een extra prijs uitgereikt aan Jaap en Monique van Zuidam.

Jurylid Nellie Slobbe: "De tuin van Jaap en Monique haalde de top 3 net niet, maar verdient wel een extra vermelding. De tuin in de Helmerstraat ligt dichtbij industrie en de snelweg. Een groene tuin is op deze locatie dus éxtra belangrijk, want je kunt daarmee fijnstof en omgevingsgeluid verminderen. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om een extra prijs toe te kennen."

Het belang van een groene tuin

Een groene tuin heeft veel voordelen. Het regenwater kan in de bodem wegzakken, waardoor er bij hoosbuien minder water op straat blijft staan. En een groene tuin of balkon wordt op hete zomerse dagen minder warm en het biedt leefruimte aan vogels, bijen en vlinders. 

Een groene tuin heeft ook nog eens een positief effect op de gezondheid; want wie drinkt nu niet graag z’n koffie in een groene omgeving, met het geluid van vogels, het gezoem van bijen en de geur van rozen?

 

Cookie-instellingen