52 inwoners maken lied over cultuur in Zwijndrecht in coronatijd

26-02-2021

In het lied zingen de deelnemers over hun liefde voor de Zwijndrechtse culturele sector en hoe ze het missen om samen muziek te maken:


De Zwijndrechtse versie van het lied Ik Heb Je Lief van Paul de Leeuw is klaar. 
In januari deed de gemeente Zwijndrecht een oproep aan alle (enigszins) muzikale inwoners om op video met zang of muziek een bijdrage te leveren. Alle 52 reacties zijn nu samengevoegd tot één videoclip. Het lied is bedoeld als hart onder de riem voor de culturele sector die zwaar te lijden heeft in coronatijd.


De tekst van de Zwijndrechtse versie van Ik heb je lief is geschreven door burgemeester Hein van der Loo. Hij is fan van het lied en zong eerder een versie voor eenzame ouderen. Van der Loo: "In deze coronatijd kan er ook veel wel. Samen op afstand muziek maken. Heel moeilijk, maar het kan!" 

De Zwijndrechtse zangers Lyall Silié (een paar jaar geleden deelnemer aan The Voice of Holland), Dirk van den Brand (musicalster in onder andere Soldaat van Oranje) en Thomas Florusse (The Silver Linings) nemen solo een couplet voor hun rekening. Tientallen plaatsgenoten verzorgen de koorzang en de muzikale begeleiding door Ik Heb Je Lief op hun eigen instrument te spelen.
‘k Heb je lief met zoveel mensen, ‘t is veel meer dan houden van
Denk aan je klanken op de planken, nu dat eventjes niet kan
Jouw volle zalen en concerten, zetten mij in vuur en vlam
Maar je vult nu slechts de stilte, van Groote Lindt tot Heerjansdam

- couplet van de Zwijndrechtse versie van Ik Heb Je Lief

Het muzikale project is een initiatief van Maud Schoonen, cultuurmakelaar bij de gemeente Zwijndrecht. "Het lied is bedoeld als hart onder de riem voor de culturele sector. Die heeft het zwaar en wordt vaak vergeten. Met dit project konden we toch samen muziek maken, zonder dat het echt samen is. We hebben het gedaan om cultuur levend te houden en ervoor te zorgen dat iedereen toch bezig kan zijn met zijn of haar instrument." 

Het was een enorme klus om alle bijdragen samen te voegen en te synchroniseren. Maar iets meer dan een maand na de oproep is het lied nu klaar. Het resultaat is voorlopig alleen te zien en te beluisteren in een videoclip op internet. Een gezamenlijke uitvoering op locatie is vanwege corona helaas nog niet mogelijk. Maar de liefde voor muziek en cultuur blijft:

Ik heb je lief, wat moet ik zonder jou
‘t Zijn vier hele kleine woordjes, en al maakt je dat een beetje bang
‘k Heb je lief, de coronacrisis lang
- refrein van de Zwijndrechtse versie van Ik Heb Je Lief


De Zwijndrechtse versie van Ik Heb Je Lief is gemaakt met toestemming van Paul de Leeuw, de maker en zanger van het originele lied.

De videoclip is te vinden op YouTube: https://youtu.be/7wlA7AoqWr8

 

Cookie-instellingen