Film over het parkeerterrein van de toekomst

09-12-2020

Ruim dertig nieuwe bomen op parkeerterrein Walburg

Het parkeerterrein bij winkelcentrum Walburg krijgt deze en volgende week 31 nieuwe bomen. Het gaat om bomen die al nagenoeg volwassen zijn. Wethouder Jacqueline van Dongen: "We krijgen vaker te maken met hittestress. Daarom zijn hier ook plekken gemaakt voor bomen, die echt groot kunnen worden. Die gaan het parkeerterrein een groene uitstraling geven en zorgen in de zomer voor koelte en schaduw."

Na de 31 bomen die deze maand op het parkeerterrein bij winkelcentrum Walburg in de grond gaan, komen er volgend jaar nog ruim twintig bij. Het grootste gedeelte daarvan wordt in november geplant.


Film
Deze maand is het precies een jaar geleden dat de werkzaamheden op het parkeerterrein bij winkelcentrum Walburg zijn begonnen. Dat vieren de gemeente Zwijndrecht en De Kuiper Infrabouw met de lancering van een film. Het afgelopen jaar zijn de werkzaamheden met een camera gevolgd. Het resultaat is een film waarin alle bijzondere aspecten van het nieuwe parkeerterrein zijn te zien.

Waterberging
Zo is het parkeerterrein voorzien van een bijzondere waterberging. Wethouder Jacqueline van Dongen: "Het aantal stevige regenbuien neemt toe. Daarbij valt soms zoveel water dat de riolering het niet in één keer aan kan. Wat je dan nodig hebt, is een plek waar je dat even kunt bergen. Zo'n waterberging realiseren we onder het nieuwe parkeerterrein."

Regenwater snel afgevoerd
In de film laat omgevingsmanager Jasper Putter zien hoe dat precies werkt: "De bestrating is gelegd met een openstaande voeg. Dat wordt gevuld met fijn gruis. En daar loopt het water heel makkelijk doorheen." In de film is te zien welke maatregelen onder de bestrating zijn  om het regenwater snel af te kunnen voeren.

Op meer plekken in Zwijndrecht
Wethouder Jacqueline van Dongen is optimistisch over de resultaten tot nu toe: "Als je ergens een vijver maakt, kun je water kwijt maar kun je niet parkeren. En deze combinatie maakt het in onze drukke en volle omgeving handig om meer functies te kunnen stapelen. Je kunt hier parkeren en we hebben een goede waterberging. Ik acht de kans groot dat we dit op meer plekken in Zwijndrecht gaan doen, wel met de kanttekening dat niet iedere bodem ervoor geschikt is."

De video 'Het parkeerterrein van de toekomst' is te zien op: www.zwijndrecht.nl/parkeerterreinwalburg

Cookie-instellingen