Tuinieren op het schoolplein

30-10-2020

Op één van de locaties van basisschool de Wegwijzer in Walburg is een echte moestuin gecreëerd zodat kinderen spelenderwijs kunnen leren hoe een klein zaadje of stekje uit kan groeien tot een groente- of fruitplant om daarna de aardbeien of komkommers zelf te kunnen proeven.

Inmiddels is de moestuin al op een leuke manier opgenomen in het lesprogramma van de twee groepen 1/2 en één van de groepen 4 van de locatie Hoofdland van de Wegwijzer.

De droom van Joanna
Bewoonster Joanna Schneider uit Zwijndrecht heeft als droom dat alle kinderen in Zwijndrecht de kans krijgen om groente en fruitplanten te zien groeien. Zelf de pitjes in de grond stoppen, water geven en zien hoe de plantjes steeds groter groeien.
Zij vertelt hierover het volgende: " kinderen groeien steeds vaker  verder weg van de natuur op en steeds minder kinderen hebben zelf verse tomaten uit de moestuin geplukt of appels uit de appelboom. Ik vind het belangrijk dat kinderen deze kans wel krijgen en daarom zou ik heel graag zien dat er moestuinen op schoolpleinen van basisscholen komen. Zodat ieder kind de kans krijgt om vers fruit en groente te oogsten en zelf kan zien hoe dit allemaal groeit en bloeit. Bovendien is het gezond om lekker buiten bezig te zijn."

Moestuinbakken op het schoolplein
Joanna besprak haar ideeën met PAK AAN! om samen te kijken hoe zij een start zou kunnen maken met haar initiatief. Zij besloot vervolgens om bij basisschool De Wegwijzer te beginnen.  De Wegwijzer reageerde enthousiast op de ideeën van Joanna, met als resultaat dat er inmiddels op het schoolplein locatie Hoofdland enkele moestuinbakken zijn gemaakt.

Joanna, die zelf een studie heeft gevolgd in de Tuinbouw heeft veel kennis over plantenteelt, waaronder ook over moestuinen. Deze kennis komt haar nu goed van pas, zij is namelijk inmiddels gestart om de kinderen van de groepen 1/2 en 4  te betrekken bij de moestuin. De kinderen mogen zelf de zaadjes en plantjes poten en leert zij hen van alles hierover.  Sommige kinderen hebben ook een potje met kleine plantje mee naar huis genomen en houden elkaar op de hoogte hoe deze plantjes groeien.

Ondanks de moeilijke periode van dit moment heeft Joanna toch een mooie start kunnen maken om haar droom te verwezenlijken. Haar idee is om over enige tijd ook een moestuin te starten op het tweede schoolplein van de Wegwijzer, locatie Karnebeekpad. Daarnaast wil zij graag een grote eetbare tuin net buiten de schoolhekken realiseren en de buurt hier ook bij betrekken, maar dit is voor een later tijdstip.
Joanna hoopt dat meer scholen zullen volgen en wil hierbij laten weten aan de scholen dat zij hier graag in meedenkt en ondersteunt.

Cookie-instellingen