Meer biodiversiteit op de begraafplaatsen

06-10-2020

Op de begraafplaatsen van de gemeente Zwijndrecht willen we zorgen voor meer biodiversiteit. Dat betekent kort gezegd dat we zorgen voor meer balans in de natuur.

We gaan dit in fasen uitvoeren en starten met kleine groenstroken om te kijken welk resultaat we daar mee behalen. Daarna kijken we of er nog aanpassingen nodig zijn.

Meer bloemen betekent meer insecten

Op de begraafplaats aan de Jeroen Boschlaan zijn we al begonnen om op sommige plaatsen het gras en de bloemen die er vanzelf komen minder te maaien. Dit heeft nu al als resultaat dat het diverse insecten aantrekt die op de bloemen af komen. Erg mooi om te zien! Op een zonnige dag kun je de vlinders, bijen en hommels af en aan zien vliegen. Volgend jaar gaan we deze groenstroken inzaaien met een wilde bloemenmengsel. Dat zal zorgen voor nog meer biodiversiteit!

Op het kindergedeelte van de begraafplaats aan de Munnikensteeg is er al een gedeelte ingezaaid met een wilde bloemenmengsel. Dit heeft afgelopen zomer al erg veel insecten aangetrokken.

        

Ook laten we op plaatsen waar geen grafbedekking en beplanting aanwezig is gras groeien en maaien we dit samen met de graspaden.

Dit najaar worden er ook meer bloeiende planten aangeplant. Volgend voorjaar zaaien we op een aantal van deze plaatsen verschillende soorten bloemen in. Dat brengt weer meer kleur en trekt allerlei insecten aan.

                

 

 

 

 

 

 

 

Gevallen bladeren

Leuk om te weten dat we ook rekening houden met dieren zoals egels, muizen, padden en ook vogels.  Op plaatsen waar het mogelijk is, laten we de gevallen bladeren liggen. Dieren vinden hier nog voedsel of een schuilplekje voor de winter.

        

Meer biodiversiteit

Met deze maatregelen zorgen we op de begraafplaatsen van de gemeente Zwijndrecht voor meer biodiversiteit en is het dus nog aantrekkelijker voor de dieren en insecten. Deze insecten, zoals bijen, hommels en vlinders zijn namelijk heel belangrijk voor het bestuiven van bloesem en andere bloemen. Andere insecten, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn gek op bladluizen en helpen zo om planten gezond te houden. En natuurlijk zijn de insecten op hun beurt weer voedsel voor vogels.

Cookie-instellingen