De 3e finalist van de Groenste Tuin Verkiezing

05-10-2020

Deze week maak je kennis met de laatste, maar zeker niet de minste, finalist van de 'Groenste tuin van Zwijndrecht' verkiezing. We geven je graag een kijkje in de tuin van Trudy en Ronald van den Broek aan de Vlasakkers in Heerjansdam.

Aan de voorzijde van de woning zie je het niet echt, maar er ligt een prachtige groene tuin verscholen achter de woning van de familie van den Broek.

Sijsjes en roodborstjes

Trudy en Ronald zijn erg blij met hun natuurlijke tuin. "Juist door de tuin niet continue bij te houden maar de natuur een beetje zijn gang te laten gaan, hebben we deze tuin gecreĆ«erd"  zegt Trudy. "Zo laat ik blad dat op de grond valt liggen als voeding voor de planten. Dit is ook erg aantrekkelijk voor vogels, vlinders en andere insecten. Het is echt ongelooflijk hoeveel  verschillende vogels jaarlijks onze tuin bezoeken, zoals putters, sijsjes, roodborstjes, vinken en zelfs spechten. En wist je dat vogels gek zijn op pindakaas?"

De tuin biedt vele beschutte plekjes waar de vogels graag zitten. Trudy is ook heel blij met de beek in de tuin, vooral ook omdat de vogels gek zijn op water en het heerlijk is om naar te kijken. "In eerste instantie lag onze focus op het aantrekken van vogels omdat we die mooi vinden om te zien en we ze graag fotograferen. Inmiddels zijn we ook bewust bezig om vlinders aan te trekken door planten te kiezen waar vlinders op af komen."  

Naast al die fijne plekjes voor de dieren hangen er in de tuin ook meerdere vogelhuisjes en is er een regenton om het regenwater op te vangen, staan er fruitbomen en prachtige bloemen.

Fotograferen als hobby

Trudy en Ronald hebben een mooie glazen pui aan de achterkant van hun huis. Hier hebben ze een prachtig overzicht op de tuin en kunnen ze de vogels en vlinders goed fotograferen.
Trudy vertelt: "Op deze plek kunnen wij ongestoord foto's maken zonder dat de vogels en vlinders het merken. Dit is echt onze hobby. We zijn regelmatig bezig in onze tuin, maar we zitten er niet zo vaak. Dit doen we liever vanachter de pui om rustig te kijken of foto's te maken."

Bekendmaking winnaars

Binnenkort maakt wethouder Jacqueline van Dongen bekend wie de uiteindelijke winnaar van de Groenste tuin verkiezing is geworden. De winnaar ontvangt een wormenhotel en de andere finalisten een waardebon. Ook de winnaar van het groenste balkon maken we dan bekend.

 

Cookie-instellingen