Uitkomst voor mensen zonder geschikt dak

05-10-2020

EBLO Seating en energie coöperatie Zon op Zwijndrecht slaan de handen ineen. EBLO heeft al ruim 700 zonnepanelen op het dak liggen voor eigen energiegebruik, maar heeft nog veel ruimte op het dak over.

Dit deel stelt EBLO voor 25 jaar gratis beschikbaar aan leden van Zon op Zwijndrecht. Er is ruimte voor nóg eens 700 panelen, voldoende voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van circa 60 huishoudens.   

Donderdag 1 oktober 2020 plaatsten Evert Mallie (directeur van EBLO) en Frits Lakemeier (voorzitter van Zon op Zwijndrecht) de handtekeningen voor deze bijzondere samenwerking. Dit deden zij in het (digitale) bijzijn van Berend Potjer, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, en de Zwijndrechtse wethouder Jacqueline van Dongen.

Volgens Energie gedeputeerde Potjer past deze samenwerking mooi in de ambitie van zoveel mogelijk zon op het dak: “In Zuid-Holland hebben wij nog veel ongebruikt dakoppervlakte. Dat is zonde, want als dichtbevolkste provincie van Nederland hebben wij weinig ruimte en veel dak. Wij hopen dan ook dat veel dakeigenaren dit voorbeeld van EBLO volgen. Als provincie zetten wij daar ook veel energie op met het aanvalsplan zon en de subsidieregeling: Zonnig Zuid-Holland. Dakeigenaren kunnen zich melden voor een financiële steun in de rug”.

Wethouder Jacqueline van Dongen: "Zwijndrecht werkt aan een aardgasvrije toekomst. Voor die opgave staan we samen; gemeente, inwoners én ondernemers. Super dat EBLO haar dak beschikbaar stelt. Een mooi voorbeeld van een ondernemer die zich samen met lokale inwoners inzet om duurzame energie op te wekken!"

Coöperatie Zon op Zwijndrecht

EBLO is het vierde project van Zon op Zwijndrecht. De leden hebben met elkaar al 584 zonnepanelen op 3 verschillende daken: het dak van het gemeentehuis van Zwijndrecht (VvE Bestuurlijk Knooppunt), het dak van wijkgebouw ‘Hart van Meerdervoort’ en het dak van Kindcentrum ‘RaJuBiBoS’ in Heerjansdam.

Frits Lakemeier, voorzitter van Zon op Zwijndrecht: “Zon op Zwijndrecht is een vereniging met leden die met elkaar zonnepanelen leggen op grote daken in de buurt. Een uitkomst voor mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen of naast de zonnepanelen op hun eigen dak nog meer zonnepanelen willen. Wij zijn geen commercieel bedrijf met aandeelhouders, maar een vereniging waar de leden de democratische zeggenschap hebben. Met elkaar wekken we onze duurzame energie op en dragen we ons steentje bij aan het oplossen van de enorme problemen met ons milieu en klimaat. Inwoners die meedoen worden lid van de coöperatie en Zon op Zwijndrecht regelt alles netjes verder!"

Inschrijving inwoners gestart

De zonnepanelen op het dak van EBLO zijn ideaal voor inwoners en bedrijven (met stroomaansluiting tot 3x80A) die graag zelf zonnestroom willen opwekken, maar niet beschikken over een geschikt dak. Deelname is mogelijk vanaf 1 tot maximaal 40 zonnepanelen. Om in aanmerking te komen moeten inwoners wel wonen of gevestigd zijn in de omgeving van EBLO: we noemen dat het postcoderoosgebied. Voor dit project kunnen inwoners met de postcodes: 2995, 3331, 3333, 3334 en 3335 in Zwijndrecht, 2988 in Rijsoord en 3342 en 3343 in Hendrik-Ido-Ambacht meedoen. Inwoners met een andere postcode kunnen zich echter ook altijd aanmelden, dan komen ze op de wachtlijst voor andere bestaande of nieuwe projecten. Er zijn namelijk ook projecten in Dordrecht, Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

Voor meer informatie en aanmelden van belangstelling: www.drechtsestromen.net/zon.

Cookie-instellingen