Open Monumentendag: virtueel bezoek aan oude Raadhuis

14-09-2020

Open Monumentendag ziet er dit jaar in Zwijndrecht anders uit. Geen fysieke rondleidingen door het oude Raadhuis, maar een virtueel bezoek aan het gebouw aan het Raadhuisplein.

Op de website van expositieruimte KunZt (www.kunztzwijndrecht.nl) worden geïnteresseerden aan de hand van vijf video's, foto's en teksten meegenomen in de geschiedenis van het monument.

Icoon

Het oude Raadhuis uit 1932 wordt dit jaar op een andere manier in de schijnwerpers gezet. Burgemeester Van der Loo, die vorig jaar zelf rondleidingen gaf: "Er is zoveel moois over het oude Raadhuis en zijn historie te vertellen. Het zou heel jammer zijn wanneer we daar dit jaar geen aandacht aan zouden besteden. Dit monument is een icoon voor Zwijndrecht, waar we trots op mogen zijn."

Chris Moorman, raadslid en nestor van de gemeenteraad, is normaal gesproken altijd één van de vrijwilligers, die bezoekers op Open Monumentendag door het oude Raadhuis en het gemeentehuis rondleidt. Hij is enthousiast over de virtuele aanpak: "Dit is een waardevolle aanvulling op alle informatie die er al over dit monument te vinden is. We hebben nu een prachtig, tijdloos document, waar mensen ook na Open Monumentendag kennis van kunnen nemen. De beelden geven ook een indruk van het interieur van dit bijzondere gebouw."

Website

Aan de hand van vijf video's nemen burgemeester Van der Loo en raadslid Moorman de bezoekers mee langs verschillende, markante plekken in het oude Raadhuis. De video's en foto's zijn te bekijken via de website van expositieruimte Galerie KunZt (www.kunztzwijndrecht.nl). De foto's zijn afkomstig uit de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht. Ook hebben de leden van de Fotoclub Zwijndrecht foto's gemaakt. Aanvankelijk was de planning dat de foto's tijdens een speciale expositie over het oude Raadhuis in Galerie KunZt zouden worden tentoongesteld. Deze expositie is voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

Oude Raadhuis

Het oude Raadhuis kende vroeger verschillende functionaliteiten. Het was naast gemeentehuis ook een postkantoor, een politiebureau en een bodewoning. Het huidige raadhuis heeft een kantoorgedeelte met de burgemeesterskamer op een prominente plek. Waar vroeger het postkantoor en het politiebureau zat, is nu de expositieruimte van KunZt.  In de video's bespreken burgemeester Van der Loo en raadslid Moorman onder andere de glas-in-lood-ramen, de vroegere raadzaal die nu dienst doet als trouwzaal, de burgemeesterskamer en de B&W-kamer met de portretgalerij van alle burgemeesters van Zwijndrecht.

Cookie-instellingen