Wateropvang in uw tuin

30-07-2020

Doordat het klimaat verandert krijgen we steeds vaker heftige regenbuien en ons Rioolstelsel is niet berekend op deze hoosbuien. Op enkele locaties in Zwijndrecht heeft dit recent voor problemen gezorgd.

Doordat het overtollige water niet voldoende weg kon lopen, is dit op enkele plaatsen terechtgekomen in woningen en kelders, met de nodige problemen als gevolg. 
In dit artikel lees u hoe u zelf een bijdrage kunt leveren aan de opvang van regenwater. 

Minder bestrating
Steeds meer bewoners zien het belang van meer groen in hun tuin.
Dit is om meerdere redenen een goede ontwikkeling, waaronder ook de opvang van regenwater. 
Een tuin met weinig tegels en veel gras, planten en bomen zorgt ervoor dat het water beter weg kan bij heftige regenbuien. Wilt u wel tegels in uw tuin, dan helpt het om ruimte tussen de bestrating te laten, of te kiezen voor poreuze tegels of een grindpad. Vanzelfsprekend, hoe dichter de bestrating hoe moeilijker het water weg kan lopen.

Water benutten
De regenton is weer helemaal in opmars. Een goede manier om hemelwater op te vangen en dit weer te gebruiken om bloemen en planten water te geven. Denk hierbij ook aan het sproeien van uw gras want de zomers worden steeds warmer en droger.
Hemelwater is bovendien beter voor uw planten dan leidingwater en ook nog eens helemaal gratis. Heeft u geen regenton maar wel een groen dak, een geveltuintje, planten op uw balkon of een vijver in uw tuin? Dit alles helpt bij de opvang van overtollig water.

Er zijn zelfs mensen die investeren in een ondergrondse op bovengronds wateropvang tank.
Zodat zij altijd water beschikbaar hebben voor vele doeleinden.


Bron van Leven
Water is ook een bron van leven. We dienen zuinig te zijn op water en dit te benutten. Water in uw tuin is ook belangrijk voor leven in uw tuin, het draagt bij aan de biodiversiteit en trekt vogels en insecten zoals vlinders aan.

Groenste tuin verkiezing
Om op een leuke manier aandacht te vragen voor het belang van bloemen en planten in uw tuin, balkon of patio organiseert de gemeente Zwijndrecht deze zomer "De groenste tuin van Zwijndrecht" verkiezing. Natuurlijk zijn er ook mooie prijzen te winnen voor de winnaars. Op de website www.wijkenzwijndrecht.nl/groenstetuin leest u hoe u mee kunt doen en kunt u het inschrijfformulier invullen. Heeft u vragen over de verkiezing? Neem dan contact met ons op via wijkbureau@zwijndrecht.nl  of 078 770 37 05.

 

 

 

 

De tuincheck APP
Kent u de handige Tuincheck APP al? Deze app is makkelijk te downloaden via uw APP store of via www.nationaletuincheck.nl . Deze app biedt op een leuke en eenvoudige manier de mogelijkheid om te kijken hoe uw tuin ervoor staat en geeft diverse nieuwe inzichten wat betreft de mogelijkheden voor uw groene tuin.

 

 

 

 

Cookie-instellingen