Een rijker dierenleven in uw tuin

24-07-2020

Onze tuinen worden steeds belangrijker voor het behoud van biodiversiteit. Door bloemen, planten, struiken, bomen of een klimop aan te planten in uw tuin draagt u bij aan de biodiversiteit in uw omgeving.

Een rijker dierenleven in uw tuin
Onze tuinen worden steeds belangrijker voor het behoud van biodiversiteit.
Door bloemen, planten, struiken, bomen of een klimop aan te planten in uw tuin draagt u bij aan de biodiversiteit in uw omgeving.
 

Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit staat voor de mate van verscheidenheid aan levensvormen in een bepaald leefgebied. In Nederland is de biodiversiteit sterk afgenomen vergeleken met andere landen. Dit komt door de toenemende verstedelijking, intensieve landbouw en milieuvervuiling.
Daarom is het juist zo belangrijk dat we groen aanplanten in onze tuinen omdat we hiermee daadwerkelijk kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit in de omgeving.
 

Uw Eigen tuin
Door groen in uw tuin aan te planten zal dit diverse insecten zoals o.a., bijen, vlinders, en lieveheersbeestjes aantrekken. Hiermee draagt u persoonlijk bij aan de biodiversiteit in uw omgeving. Door deze kleinere groene gebieden ontstaat er een netwerk van groen in Zwijndrecht.  Er zijn diverse redenen waarom insecten belangrijk zijn
zoals het bestuiven van bloemen, maar insecten zijn ook voedsel voor vogels.
Natuurlijk kunt u niet alle gewassen in uw tuin kwijt. Daarom is het belangrijk dat meerdere mensen groen in hun tuin aanplanten, waardoor een grotere diversiteit ontstaat in planten, wat erg belangrijk is.
 

Tegen onkruid
Gif spuiten werkt alleen op korte termijn en bovendien komt dit in de bodem terecht.  De gemeente gebruikt een borstel of heet water als alternatief in de openbare ruimte.  Regelmatig vegen zorgt ervoor dat onkruid bijna geen kans krijgt. Een ander goed bewezen middel is kokend water. Door geen gebruik te maken van middelen krijg je een gezond bodemleven en levert ook weer gezonde planten op.

Welke planten kiezen?
In diverse boeken en op internet kunt u van alles lezen goede keuzes van planten voor uw tuin en welke insecten dit aantrekt.  Ook het tuincentrum kan u van goed advies voorzien.
Zij zijn ook op de hoogte welke planten en bloemen het best gedijen in een bepaald gebied. Planten met 'echte' bloemen aantrekkelijk voor bestuivende insecten zoals o.a. bijen. Kies hierbij voor natuurlijke soorten die al in de gebieden van Zwijndrecht voor komen. Heide bijvoorbeeld zal het nooit echt goed doen zonder de bodem aan te passen want die houdt van zuurdere grond . Het is ook goed om meerdere planten van één soort bij elkaar aan te planten, dit is beter dan verspreid over uw tuin een enkel exemplaar. Zorg ervoor dat het hele jaar bloemen bloeien en in uw tuin en probeer een keuze te maken van heel uiteenlopende bloeiende plantensoorten.

Water
Het toepassen van water is ook erg belangrijk in een groene tuin. Water in waterschalen is belangrijk voor veel dieren, en de vogels nemen graag een bad in uw tuin.

Groenste tuin verkiezing
De gemeente Zwijndrecht organiseert deze zomer "De groenste tuin van Zwijndrecht"  verkiezing. Bedoeld om op een leuke manier aandacht te vragen voor het belang van bloemen en planten in uw tuin en op uw balkon of patio.
Natuurlijk zijn er ook mooie prijzen te winnen voor de winnaars.

Op de website www.wijkenzwijndrecht.nl/groenstetuin leest u hoe u mee kunt doen en kunt u het inschrijfformulier invullen.

Heeft u vragen over de verkiezing? Neem dan contact met ons op via wijkbureau@zwijndrecht.nl  of 078 770 37 05.

 

De tuincheck APP
Kent u de handige Tuincheck APP al? Deze app is makkelijk te downloaden via uw APP store of via www.nationaletuincheck.nl . Deze app biedt op een leuke en eenvoudige manier de mogelijkheid om te kijken hoe uw tuin ervoor staat en geeft diverse nieuwe inzichten wat betreft de mogelijkheden voor uw groene tuin.

 

Cookie-instellingen