Vraag een gratis geveltuintje aan!


Velden met een * zijn verplicht.

Let op:

Het formulier kon niet verzonden worden. Los de volgende punten op en verstuur het formulier opnieuw.

Zou jij je huis en straat willen opfleuren, maar heb je geen voortuin? Dan is een geveltuintje de oplossing! De gemeente legt in juni het gratis voor je aan. Het enige dat je hoeft te doen is planten kopen die je mooi vindt, ze in het geveltuintje zetten en natuurlijk regelmatig water geven!

Wat is een geveltuintje?

Een geveltuintje is een strook planten tegen de gevel van het huis. Een geveltuintje heeft de diepte van één of twee stoeptegels. Ideaal dus voor woningen die geen voortuin hebben! Als je stoep breed genoeg is, is er ruimte voor een geveltuintje.

Een geveltuintje biedt veel voordelen. Natuurlijk maakt het je straat meteen groener en fleuriger. Maar wist je ook dat meer groen op hete dagen voor verkoeling zorgt in je straat? En als je een klimplant in het geveltuintje zet, zorgt dit ook voor verkoeling van je woning. Ook nemen planten meer water op, waardoor er minder water op de stoep blijf staan. Vergeet niet dat het ook een bijdrage levert aan de biodiversiteit. Genoeg voordelen dus!

Gratis geveltuin

De gemeente geeft ook dit jaar weer geveltuintjes weg. Dit tuintje legt de gemeente gratis bij je aan. Nadat je het geveltuintje heeft aangevraagd, komt er iemand bij je langs om de wensen te bespreken én te kijken of een geveltuintje bij je woning mogelijk is. Vervolgens legt de gemeente het geveltuintje aan. Je zorgt zelf voor de aanschaf van de plantjes en het planten en onderhouden daarvan. Denk hierbij wel aan het openhouden van de ventilatieroosters van je woning.

Planten voor in het geveltuintje

Je bent vrij om uw planten te kiezen voor je geveltuintje. Maar plant geen bomen of grote heesters, ook geen leibomen. De wortels kunnen de verharding opdrukken en ondergrondse kabels en leidingen beschadigen. Ook is het nodig dat het groen past bij de situatie. Kies dus niet voor hoge weelderige planten die gaan hangen over het trottoir.

Afmetingen
De afmetingen van het geveltuintje zullen verschillen per huis maar zijn doorgaans 30 tot 40 cm breed, afhankelijk van de breedte van de stoep en uw voorkeur. Het geveltuintje zal ongeveer 30 cm diep worden afgegraven en opgevuld worden met tuinaarde.

Richtlijnen voor je geveltuintje

Om een geveltuintje te kunnen aanleggen hanteren we aantal richtlijnen:

  • Er moet een obstakelvrije ruimte van minimaal 1,20 meter overblijven na plaatsing van de geveltuintje (een geveltuintje is één of twee stoeptegel diep). Voordat je je aanmeldt, kun je hier alvast naar kijken.
  • Na je aanmelding komt er iemand van de gemeente langs om te beoordelen of een geveltuintje bij je mogelijk is. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van mogelijke kabels en leidingen onder het straatwerk. De grond waar het geveltuintje op staat, blijft eigendom van de gemeente Zwijndrecht. Het kan zijn dat er werkzaamheden uitgevoerd moeten worden rondom je geveltuintje, waardoor beschadigingen kunnen ontstaan. Bij nalatigheid kan de gemeente je hierop aanspreken en in het ergste geval het geveltuintje verwijderen.Geveltuin aanvragen

Wil je een geveltuintje aanvragen? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen z.s.m. contact met je op!

 

 

 

 

 

 

 

 

Je naam en contactgegevens worden alleen gebruikt om contact met je op te nemen over je aanmelding.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...


Cookie-instellingen